رستم نام آورترین چهرهٔ اسطورهای در شاهنامه و به تبع آن برترین چهرهٔ اسطورهای ادبیات ایران است. او فرزند زال و رودابه است و تبار پدری رستم به گرشاسپ (پهلوان اسطورهای و چهرهٔ برتر اوستا) و از طریق گرشاسپ به جمشید می رسد. و تبار مادری او به مهراب کابلی و ضحاک می رسد. رستم به دست شغاد (برادرش) کشته شد.
ریشهٔ نام
به اوستایی: راُستَ تخمَ * (Raosta-takhma) به پهلوی: ردستهم (Rodastahm) * به فارسی: رستم * به معنای: پهلوان بالیده. ریشهشناسی: Raosta (= بالیده، رُسته؛ از ریشهٔ raodh- : بالیدن، رُستن) + Takhma (= دلیر، پهلوان؛ از ریشهٔ tak- : دلیر بودن، تاختن).
رستم در شاهنامه
رستم در شاهنامه هر کاری میکند ولی با این همه ما او را به عنوان انسان میشناسیم چه که او هم واله میشود، گناه میکند. برخی معتقدند رستم زاییده خامهٔ توانای فردوسی آن رستم سکزی راستین نیست. ایرانی است در بردارندهٔ قهرمانیهای نیایش گرشاسپ و تواناییهای شعری فردوسی و نیاز مردم ایران به چنین اسطورهٔ زنده و دیرپایی.
مهمترین حوادث و اقدامات رستم که در شاهنامه به نظم آمده عبارت است از:
– کشتن پیل سپید
– فتح دژ سپندکوه
– آوردن کیقباد از البرز کوه
– نجات دادن کیکاووس و سایر پهلوانان در بند دیو سپید درمازندران با گذشتن از هفت خوان
– نجات کاووس از بند شاه هاماوران
– بیرون راندن افراسیاب از ایران که در غیبت کاوس به ایران تاخته و آن را مسخر ساخته بود
– جنگ با سهراب
– پرورش سیاوش پسر کاووس
– کشتن سودابه همسر کیکاووس به خونخواهی سیاوش
– خونخواهی سیاوش و تاختن به توران
– حضور در جنگ با خاقان چین و کشتن کاموس کشانی و خاقان چین
– نجات بیژن پسر گیو از چاه افراسیاب.
– کشتن اسفندیار
– پرورش بهمن پسر اسفندیار
در سایر منظومه ها:
– جنگ با برزو از خواجه عمید عطاری رازی
– جنگ با جهانگیر پسر خود از قاسم مادح
به دنیا آمدن رستم
گفته اند رستم جهان پهلوان ایران با انجام عمل سزارین به دنیا آمده است. این اتفاق را برای سزار قیصر روم در جهان باستان نیز نقل می کنند. درباره چگونگی به دنیا آوردن رستم در اشعار حکیم ابوالقاسم فردوسی آمده که رودابه همسر زال دچار درد شدید زایمان گردید و نتوانست طفل را به دنیا آورد.
به دستور سیمرغ یک روحانی و طبیب را بر بالین رودابه آوردند. در این عهد روحانیون و موبدان علاوه بر انجام وظایف دینی، پزشکی نیز می کردند و بدین جهت وی در درمانها دارو و ادعیه به کار می برد. طبیب ابتدا رودابه را با خوراندن داروی قوی بیهوش کرد. آنگاه در حالت بیهوشی پهلویش را شکافت و پس از آن رحمش را درید. سپس سر جنین که به طرف راه طبیعی خروج بود برگردانیده و آن را از رحم خارج نمود.
دوباره محل پارگی رحم و شکم را بخیه زد. بعد از دوختن برای آن که محل بخیه عفونی نشود به آن مرهم ضد عفونی کننده و التیام بخش مالید. مرهم مزبور را نیز از مخلوط مشک ساییده شده و شیر تهیه کرده بودند. بدین ترتیب رستم سالم به دنیا آمد و مادرش رودابه نیز زنده ماند.
مرگ
رستم در سن ششصد سالگی به نیرنگ نابرادریش شغاد درون چاه افتاد و به همراه اسب خود رخش از دنیا رفت البته او قبل از مرگ با یک تیر برادرش شغاد را کشت. تیر رستم از درخت عبور کرد و باعث دوخته شدن شغاد به درختی شد که پشت آن پنهان شده بود.
تصویر بالا مربوط به رستم در حال کشتن اژدها اثر نقاش معاصر عادل عدیلی میباشد. گیگا دانلود فارسی سعی کرد در این مطلب کوتاه شما را یکی از اسطور های بزرگ و ارزشمند ایران عزیز آشنا سازد. لطفا” در صورت تمایل نظرات خود را نسبت به این مطلب کوتاه عنوان کنید.
منبع:
– تاریخ ایران زمین
– شاهانامه فردوسی
چه فایده کی میفهمه رستم کی بود!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
الان فعلان باید بشمریم!
خیلی خوبه فقط حیف بعضیقسمت هاروباز نمی کنه
هنوز خیلی ها رستم رو نشناختن!!! خیالی نیست چون هنوز خودشون رو نشناختن.!!!
man asheghe dastana shahnamam
من عاشق رستم های دنیام
من بچه زابل هستم و افتخار ما رستم و کوه خواجه مقدسترین کوه زرتشت زمان است
بابا اینا رو ننویسین آخه خیلی ها جنبه ندارنو جوگیر میشن فردا ادای رستم رو تو خیابونا میگیرن!!!!!!!!!!!!
آخه اینارو کی میفهمه
خواستیم یه تحقیق کوچولو از رستم در بیاریم
شما رفتید برای من سزاریانو فلانو بسار آوردین
این چه وضعشه
آخه به ما چه با عمل سزاریان به دنیا اومده
والله به خدا